3 digitaliseringstrends die je als financieringsspecialist moet volgen

3 digitaliseringstrends die je als financieringsspecialist moet volgen

De zakelijke financieringsmarkt heeft de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van digitalisering. Wat betekent dit voor de financieringsspecialist? We laten drie ontwikkelingen zien die je absoluut moet volgen. 

Een aantal jaar geleden was van digitalisering in de zakelijke financieringsmarkt nauwelijks sprake. Veel verder dan bestanden delen via Cloud-partijen zoals Dropbox en het maken van een PDF ging het nog niet. Jaarrekeningen werden op papier of via een PDF aangeleverd bij een financier. Het kunnen inzien van historische transactiegegevens van bankrekeningen was alleen mogelijk door de huisbank. Gegevens die je als adviseur nodig hebt om je klant te helpen aan een financiering waren nog niet digitaal beschikbaar. De aanvraag voor een financier maakte je in PowerPoint of Word. Armoede troef. De digitalisering van aanvragen op de particuliere markt was al lang met een opmars bezig. Hypotheken voor consumenten worden nu compleet digitaal aangevraagd en verstrekt. Gelukkig vindt nu ook op de zakelijke markt een inhaalslag plaats. We laten drie ontwikkelingen zien die je als financieringsspecialist moet volgen. 

Ontwikkeling #1 - Digitaal aanvraagproces

 Huidige en nieuwe financiers hebben een eigen digitaal aanvraagproces. Als adviseur of ondernemer moet je gegevens voor een aanvraag voor financiering digitaal aanleveren. Je hebt meestal geen keuze. Elke financier heeft zijn eigen proces en beoordelingscriteria. Bij sommige portalen ontvang je direct een indicatie van de kosten en voorwaarden voor een financiering. Voordelen van deze ontwikkeling is dat het aanvraagproces versneld, je snel inzage hebt in kans van slagen en dat het proces transparanter is geworden. Deze ontwikkelingen hebben ook een aantal nadelen. Er is minder tot geen persoonlijk contact met adviseurs van geldverstrekker. De computer geeft ja of nee aan waardoor er geen ruimte is voor nuance. Als je een aanvraag bij meerdere financiers wilt toetsen dan ben je bij elk portaal dezelfde informatie aan het invoeren. En last but not least, de gegevens van jouw klanten zijn versnipperd over de verschillende portalen van financiers. Hierdoor heb je als adviseur geen overzicht van de alle leningen van jouw klanten.  

Ontwikkeling #2 – Betaalhistorie

 Voorheen verstrekte een bank alleen een financiering aan een onderneming als ook de omzet over de rekening bij deze bank ging. Banken wilden alleen zogenoemde ‘huisbankklanten’ financieren omdat ze dan ook een vinger aan de pols konden houden via omzet over de bankrekening. De toegang tot transactiegegevens op de rekening werd gebruikt om de kredietwaardigheid van een ondernemer te bepalen. In de ratingmodellen zag je dat circa 70% van de kredietwaardigheid van een onderneming werd bepaald aan de hand van de historische jaarcijfers en 30% op de historische betaalgegevens. Hier lijkt een draai in te komen naar 70% van de score op basis van betaalgegevens en 30% op historische jaarcijfers. Betaalgegevens zijn veel recenter dan jaarcijfers en geeft een actueler beeld van de onderneming weer. Europese wetgeving met de naam PSD2 (Payment Service Directive 2) bepaalt dat financiële instellingen, op verzoek van hun klant, de gegevens over rekeningtransacties moeten delen met andere partijen. Zo worden transactiegegevens beschikbaar voor ook andere financiers dan de huisbank. Dit maakt het mogelijk om bankrekeningen bij de ene partij aan te houden en een financiering te hebben bij een andere partij. Voor jou als financieringsspecialist een ideale oplossingen om bij verschillende financiers te winkelen. Ook kan je de betaalgegevens van je klant zelf bij financiers opvragen om een eerste beoordeling te doen. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan als een financier, na een analyse van 2 minuten, je klant afwijst als zij zien dat er alleen maar storno’s plaatsvinden of als er betalingen zijn aan incassobureaus en deurwaarders.  

Download de toolkit voor de financieringsspecialist

Ontwikkeling #3 - Digitale jaarcijfers

Al lange tijd houden ondernemers hun boekhouding bij via een digitaal pakket zoals bijvoorbeeld Exact, E-boekhouden, AFAS of Twinfield. Er zijn wel 100 pakketten in Nederland waar ondernemers mee kunnen werken. Dat zorgt er ook voor dat er geen uniformiteit is. Softwareleveranciers zijn een digitale standaard aan het ontwikkelen (Referentie Grootboek Schema (RGS)), maar op dit moment kan je hier er als financieringsspecialist niet veel mee. Deze pakketten leveren namelijk nog geen goedgekeurde jaarcijfers. En dat terwijl financiers die meestal wel nodig hebben. Om de cijfers uit de boekhouding van de onderneming in te lezen en tot een jaarrekening te verwerken, gebruikt een accountant software zoals Caseware, Unit4 of MLE. Om te zorgen voor uniformiteit in de output maken deze softwareleveranciers gebruik van Standard Business Reporting (SBR). Dit is een standaard voor op opmaken van jaarcijfers. Op deze manier lezen verschillende instanties zoals de belastingdienst en Kamer van Koophandel in hun systemen de jaarcijfers eenvoudig in. Geldverstrekkers en met name de banken spelen in op deze standaard. Het is namelijk al mogelijk jaarrapporten digitaal in te lezen. Daarnaast is er ook een standaard ontwikkeld voor het aanvragen van financiering waarvan de grootbanken initiatiefnemer zijn. Deze standaard zal voor softwarepartijen lijdend zijn voor het ontwikkelen van aanvraagstraten. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de hele keten van financieren met elkaar gekoppeld is. Benieuwd hoe Capsearch jou verder kan helpen? Plan een demo in met een van onze financieringsspecialisten.

Webinar

Onze slimme adviessoftware maakt het je gemakkelijker. Met een eenvoudig en efficiënt aanvraagproces, scherpe voorwaarden en een netwerk met meer dan 50 financiers. Je ervaart bij het webinar 'Het nieuwe financieren voor financieringsspecialisten' hoe je in een handomdraai één aanvraag naar meerdere financiers stuurt. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij het efficiënt aanvragen van een financiering? Meld je dan hieronder aan.

Delen

Download de whitepaper voor financieringsspecialisten