Kansen voor hypotheekadviseur op zakelijke financieringsmarkt

Een deel van de advieskantoren heeft groei in de zakelijke portefeuille als prioriteit. Welke markten, op het terrein van zakelijke financiering, zijn interessant voor een specialist in hypotheekadvies? En als je één van deze markten op gaat hoe regel je dan toegang tot een passend netwerk van financiers?

Vraag naar advies bij vastgoedfinanciering

Er is een onverminderde vraag naar huurwoningen. Ook hypotheekadviseurs hebben de woningverhuurmarkt in het vizier. Financiering van een woonhuis voor verhuur of eigen gebruik hebben veel raakvlakken. Krijg jij ook steeds vaker vragen van klanten over de mogelijkheden om belegd en zakelijk vastgoed te financieren? Bijvoorbeeld voor de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand of voor een investering in vastgoed voor de verhuur. Als je een ondernemer helpt met een financiering van een woonhuis, ligt het voor de hand dat een financiering van bijvoorbeeld zijn bedrijfspand ook een gespreksonderwerp is. Op de vastgoedfinancieringsmarkt zien we steeds meer partijen, met een eigen specialisatie, waar een ontwikkelaar, belegger of ondernemer kan aankloppen. Zo maakt non-bank lending een sterke opmars. Ook zijn er recent veel meer aanbieders van buy-to-let hypotheken op de markt gekomen. Het is niet gemakkelijk om een goed overzicht te hebben bij welke financier je voor wat precies kan aankloppen. Er is mede daarom steeds meer behoefte aan advies en begeleiding.

Verbreding naar adviesgebied bedrijfsfinanciering

Op de markt van aanbieders van bedrijfsfinanciering is er sprake van een versplinterd financieringslandschap. Het is voor een mkb-ondernemer lastig om overzicht te houden. Bij traditionele financiers in het mkb staat het bovendien het adviesmodel onder druk, zij zetten vol in op digitalisering. Dit zorgt ervoor dat klanten steeds minder een aanspreekpunt hebben bij hun huisbank en het zelf moeten gaan uitzoeken. Een gebrekkige kwaliteit van de aangeleverde informatie is een van de oorzaken voor het afwijzen van een financieringsaanvraag door een mkb-financier. Bij financiering van vastgoed voor eigen gebruik bijvoorbeeld moet de eigen exploitatie zorgen voor voldoende cashflow om de rente, aflossing en onderhoudskosten te voldoen. Hierbij is een gedegen analyse en presentatie van de betreffende onderneming noodzakelijk. Wat een financier zoal, voor een geslaagde zakelijke aanvraag, nodig heeft lees je in onze blog Tips voor maken van een kredietaanvraag. Financiers vinden het belangrijk dat een ondernemer goed wordt begeleid en zien een rol voor het intermediaire kanaal groeien. Door al deze ontwikkelingen is er meer behoefte aan (lokaal) advies en begeleiding. De zakelijke klant weet het intermediair steeds beter te vinden.

Samenwerking aangaan met specialisten

Hoe kom je in contact met financiers en haal je de kennis in huis? Een hypotheekadviseur maakt hiervoor veelal gebruik van de diensten van een service provider, bijvoorbeeld DAK, om zakelijke klanten te adviseren over vastgoedfinanciering. Op het terrein van bedrijfsfinanciering kan je als adviseur samenwerken met een financieringsspecialist, bijvoorbeeld Cygnus of Credion. Enkele zakelijke platformen bieden je ook software om zelf een kredietaanvraag te maken. In onze blog 3 tools voor hypotheekadviseurs om mkb-financiering aan te vragen lees je hier meer over. In de particuliere markt heb je als adviseur bij geldverstrekkers een aanstelling nodig. In de zakelijke markt is dat veelal niet nodig.

Wil je meer informatie overt de hypotheekadviesbranche? In onze whitepaper lees je alles over trends, digitalisering en groeikansen. Ook is er een case van een kantoor dat met succes actief is op de zakelijke markt. Download onze whitepaper door op de button hieronder te klikken. 

CTA VOOR ONDER BLOG DOWNLOAD WHITEPAPER