Normaliseren van cijfers

In sommige gevallen heeft een onderneming te maken met bijvoorbeeld eenmalige gebeurtenissen. Eenmalige gebeurtenissen kleuren de jaarcijfers van een onderneming. Als je deze cijfers corrigeert op de historische cijfers (normaliseren) dan blijkt het resultaat van de onderneming er veel beter (of slechter) uit te zien. Dit kan invloed hebben op diverse ratio’s. Normaliseren gebeurt veel bij bedrijfsovernames maar kan je ook toepassen bij reguliere financieringsaanvragen.

Hoe werkt het?

In het onderdeel ‘Financieel’ kun je in de financiële analyse van een onderneming een extra kolom toevoegen. Als je op de knop ‘Handmatig’ drukt dan vul je het gewenste jaar in dat je wilt normaliseren. Bij het genereren van de tabel wordt het desbetreffende jaar gekopieerd. Je hoeft alleen nog de posten te wijzigen die je wilt normaliseren. In je analyse geef je toelichting op de posten die je hebt genormaliseerd. Op deze manier heeft de financier een helder beeld en kan de aanvraag beoordelen. Het normaliseren van cijfers kan voor voordeligere rentes en voorwaarden zorgen.

Persoonlijk contact

Bellen of chatten met één van onze specialisten over de software, vakinhoudelijk of over acquisitie? Vinden we interessant en doen we graag. We denken ook met je mee over het juiste advies voor je klanten.