Erik van Vliet, ING

Samenwerking ING met het zakelijke intermediair en Capsearch

Het leven écht makkelijk maken voor zakelijke intermediairs die ondernemers begeleiden bij financieringsoplossingen. Dat is het idee achter het team Intermediair Zakelijk van ING. We spraken Erik van Vliet, manager Intermediair Zakelijk, over de samenwerking met het zakelijke intermediair en Capsearch.

Voor mkb-ondernemers zijn zakelijke intermediairs, zoals accountants en financieel adviseurs de trusted advisor. Ze kennen de situaties en behoeften van ‘hun’ ondernemers. En als geen ander zijn ze in staat om cijfers te interpreteren. “Daarom werken we heel graag persoonlijk en intensief samen met intermediairs. Want net als intermediairs willen we ondernemers helpen hun doelen te realiseren,” aldus Erik van Vliet, manager Intermediair Zakelijk bij ING.

Intermediair Zakelijk desk

Om dat persoonlijke contact op te zoeken, heeft ING voor zakelijke intermediairs een team dat bestaat uit zakelijke adviseurs uit de regio en de Intermediair Zakelijk desk. Van Vliet: “Intermediairs kunnen met onze adviseurs contact opnemen om te sparren over een financieringsaanvraag. En we geven ze snel duidelijkheid over de haalbaarheid. Zijn er geen mogelijkheden, dan denken we mee over wat er wel mogelijk is."

Vaker succesvol als een intermediair betrokken is

Het lijkt een goede strategie. Van Vliet ziet namelijk al jaren dat financieringsaanvragen kansrijker zijn als een intermediair zich met de aanvraag heeft bemoeid. “Het is natuurlijk nogal logisch dat een goed onderbouwde en volledige aanvraag de kans van slagen vergroot. Maar we zien de waarde van een intermediair vaak pas écht omdat ze een bredere scope hebben. Ze betrekken bijvoorbeeld vaak niet alleen naar de cijfers uit het verleden, maar ook de actuele situatie van een onderneming en de toekomstbestendigheid,” aldus Van Vliet.

Financiers letten meer op duurzaamheid

Die toekomstbestendigheid is een hot topic geworden de afgelopen jaren. De reden: het mkb heeft een immense rol in de verduurzaming van Nederland. In toenemende mate staan verduurzaming en toekomstbestendigheid aan elkaar gelijk. Maar verduurzamen is een technisch vak apart, en veel ondernemers hebben daar onvoldoende kennis van. Datzelfde geldt voor de financieringsmogelijkheden van verduurzaming. En voor het doolhof aan lokale, provinciale en landelijke ondersteuning erbij. “Daar liggen grote kansen voor intermediairs,” aldus Van Vliet. “Door proactief het gesprek naar verduurzamen toe te sturen, kunnen ze van extra toegevoegde waarde zijn voor hun klant. Hoe toekomstbestendig is het businessmodel van de onderneming? Hoe kan de ondernemer duurzame oplossingen financieren? En natuurlijk weten intermediairs ook niet alles. En dan willen we heel graag dat ze ons bellen, want dan helpen wij hen met het advies naar hun klant."

Rentekorting voor duurzame ingrepen

En ING heeft daar dan een passend product bij? “Vaak wel. Met een Groenfinanciering, bijvoorbeeld, waarbij een ondernemer een extra rentekorting kan krijgen.  Maar er zijn soms ook aantrekkelijke carve-outs voor verduurzaming binnen een reguliere financiering, zoals lease. En daar zit ‘m de crux: het zijn vaak genuanceerde discussies waarin meer mogelijk is dan je vaak denkt, en daar kom je het beste uit in een persoonlijk gesprek.”

Samenwerking Capsearch

Inmiddels werkt ING ruim vijf jaar naar volle tevredenheid samen met Capsearch. Uit de samenwerking ontvangt ING een diversiteit aan aanvragen uit diverse sectoren en financieringsdoelen. Van Vliet: “De laatste tijd zien we veel financieringen voor verduurzaming, vastgoed en overnames. Een intermediair kan via Capsearch bij ons gemakkelijk een aanvraag indienen en in contact komen met onze adviseurs. De informatie die wij ontvangen in de aanvragen is veelal zeer uitgebreid en van een hoge kwaliteit. Dat is prettig, want daardoor krijgen we vaak direct een goed en volledig beeld en kunnen we snel duidelijkheid geven over de haalbaarheid. Dit jaar hebben we gezamenlijk al veel ondernemers verder kunnen helpen en met elkaar gaan we ook hopelijk volgend jaar weer veel ondernemers verder helpen bij het realiseren van hun doelen.”

Webinars voor adviseurs

Bekijk hier de webinars van Capsearch voor financieringsspecialisten, accountants en hypotheekadviseurs.

Meer informatie

Bekijk hier de infographic over Capsearch of neem contact met ons op voor meer informatie. Of plan hier direct een demo in. 

Delen