Waarom de huisbank van de ondernemer niet altijd het ideale loket is voor de accountant

Waarom de huisbank van de ondernemer niet altijd het ideale loket is voor de accountant

Accountants die ondernemers adviseren over bedrijfsfinanciering stappen veelal nog steeds als eerste naar een bank voor een financiering. Dit is echter al lang niet meer de meest ideale route naar een mkb-financiering. Als accountant help je je klanten door ook elders te oriënteren op een financiering.

Vast aanspreekpunt weg

Bij traditionele financiers in het mkb staat het adviesmodel onder druk. Vaste accountmanagers voor ondernemers zijn vaak verdwenen en kleinere kredietaanvragen worden in eerste instantie digitaal afgehandeld. In bankenland vindt digitalisering van klantprocessen in snel tempo plaats. Er is daarom zelden nog een klankbord bij de bank om uitdagingen en toekomstplannen te bespreken. En ook geen adviseur die zich verdiept in de sector en strategie. Die een ondernemer helpt met oplossingen die anticiperen op ontwikkelingen waarmee een bedrijf te maken krijgt. Standaarddiensten schieten vaak te kort voor een ondernemer. Financiers vinden het overigens wel belangrijk dat een ondernemer goed wordt begeleid en werken dus graag samen met een accountant. Door het ontbreken van een vast aanspreekpunt is een bank meestal niet op de hoogte van wat er speelt bij een ondernemer. Even overleg over de mogelijkheden tussen accountant, ondernemer en de bank is niet vanzelfsprekend meer. De accountant is de aangewezen persoon om in het gat te springen (Meer in onze blog). Goed nieuws is dat er nieuwe financiers op de markt zijn waar je vaker als ondernemer of adviseur een vaste contactpersoon hebt.

Financieren door te combineren: stapelfinanciering

De laatste jaren is er een groot aantal financiers bijgekomen. Banken financieren nog steeds veel ondernemers. Alternatieve vormen van financieren zijn echter in opkomst. Er is steeds meer te kiezen. Elke onderneming is uniek en heeft daarom specifieke wensen voor een financiering. Afhankelijk van de aard van de investering, de beschikbare liquiditeiten en de balansratio’s adviseer je een financieringsstructuur die het beste bij een onderneming past. We zien steeds vaker dat er een passende oplossing mogelijk is door het combineren van verschillende financieringsvormen. Dit laatste wordt stapelfinanciering genoemd. Meestal vormt een bancaire financiering de basis en wordt dit aangevuld met bijvoorbeeld een factoring-of lease-oplossing. Er zijn nieuwe financiers die geen of nauwelijks zekerheden vragen. Ook de aflosmogelijkheden zijn soms ruimer. Kortom: de moeite waard om de mogelijkheden te verkennen voor jouw klanten.

Vraag een whitepaper voor accountants aan.

Aanscherping acceptatiebeleid banken

Waarom de huisbank steeds minder hét loket voor advies over bedrijfsfinanciering is, komt doordat de criteria voor goedkeuring van nieuwe aanvragen voor een financiering de laatste tijd door banken zijn verscherpt. Het is voor banken niet rendabel om een klein krediet te verstrekken. De relatief hoge kosten bij financieringsaanvragen voor een klein krediet komen voor een belangrijk deel door een onvolledig overzicht in de financiële positie van kleine ondernemingen. Het kredietrisico bij mkb-leningen is daarom relatief hoog voor banken. Ook zijn de monitoringskosten voor bancaire financiers hoog. Steeds vaker accepteren banken geen mkb-financieringen die, in hun ogen, een hoog risico kennen. Dan gaat het om financieringen in een complete branche of in bepaalde segmenten, bijvoorbeeld horeca en retail. Ook bepaalde type financieringen worden uitgesloten, bijvoorbeeld overnamefinancieringen. Gelukkig zijn er steeds meer financiers actief in de markt met specifieke oplossingen voor bepaalde type financieringen of branches. Als adviesorganisatie bied je ondernemers toegevoegde waarde door om de tafel te gaan met kredietverstrekkers die een alternatief kunnen zijn.

Samenwerking betrokken

Een passende financiering regelen voor een ondernemer vraagt een goede verbinding tussen adviseur, ondernemer en financiers. Een inhoudelijk sterke kredietaanvraag als vertrekpunt versnelt de doorlooptijd bij financiers. Capsearch biedt betrokkenen meerdere mogelijkheden om online samen te werken aan een succesvolle kredietaanvraag. Met de adviessoftware stel je eenvoudig een aanvraag samen en stuur je deze naar meerdere financiers. Dit vergroot de kans op een succesvolle financiering.

Webinar voor accountants

Je ervaart bij dit webinar hoe je in een handomdraai één aanvraag naar meerdere financiers stuurt. Help je als accountant ondernemers bij het aanvragen van een financiering? Of overweeg je dat te gaan doen? Meld je dan aan voor het webinar Het nieuwe financieren voor accountants. In ongeveer 60 minuten vertellen we je hoe wij jou kunnen helpen bij het efficiënt aanvragen van een financiering. Schrijf je hier in voor dit webinar op 9 juni 2022.

Download klantcase 

Met een dienstverlening op het gebied van advisering over bedrijfsfinanciering kan een advieskantoor zich onderscheiden. Adviseurs corporate finance bij Hoek en Blok vertellen waarom het voor accountants belangrijk is om ook advies over bedrijfsfinanciering te geven. Lees het in deze klantcase.

Vraag een klantcase voor accountants aan