3 bedreigingen in de hypotheekmarkt – en hoe ze af te weren

Het consumentengedrag verandert. Door digitalisering en het toenemende aanbod aan onlinehypotheken sluiten consumenten steeds vaker een hypotheek af zonder hypotheekadviseur. Komt het standaard hypotheekadvies in gevaar? In deze blog lees je welke bedreigingen je kunt verwachten als ondernemer in de hypotheekadviesbranche én hoe je deze kunt omzetten in een groeikans.

Bedreiging 1: Consument wordt zelfstandiger

De inhoud van een hypotheekadvies zal gaan veranderen. Dankzij het internet hebben consumenten steeds beter toegang tot specifieke informatie over hypotheken. Een voorbeeld hiervan is het door consumenten zelf verwerven van waardevolle inzichten zoals informatie over de hypotheekrente. Dit gaat veel makkelijker dan een paar jaar geleden. Daarnaast groeit het aantal online aanbieders. De verwachting is dat consumenten steeds minder afhankelijk worden van financieel adviseurs bij de aanvraag voor een hypotheek.

Bedreiging 2: Groei execution only modellen

De tweede bedreiging is de komst van de execution only (EO) hypotheek. Hiermee kunnen consumenten zelf een hypotheek afsluiten. Er zijn verschillende platformen zoals IkbenFrits, Hypotheek24 en Independer die een EO-hypotheek aanbieden. De hypotheek zelf regelen via een platform is voor een consument een stuk goedkoper dan via een hypotheekadviseur.
Volgens Independer groeide het aantal aanvragen voor de EO-hypotheek de afgelopen jaren snel (Independer, 2021). In 2020 werden er, volgens Independer, door de verwachte stijgende rente een enorme hoeveelheid hypotheekaanvragen gedaan, zo ook voor de EO-hypotheek. Ook dit jaar is de populariteit van de EO-hypotheek aan het toenemen. Hoewel dat deze stijging plaatsvindt, zien onafhankelijke hypotheekadviseurs dit niet direct terug in een grote daling van de vraag naar advies bij hypotheken. Reden dat ze deze daling nog niet zien is dat de EO-hypotheek nog niet voor iedereen geschikt is. Een verkeerde inschatting kan nadelige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat je aan het einde van de looptijd een hoge restschuld overhoudt. Om dit soort situaties te voorkomen wordt de hypotheek daarom nog vaak samen met een adviseur aangevraagd.

Digitalisering geldverstrekkers

Naast het online hypotheekaanbod via platformen zijn er ook steeds meer geldverstrekkers die de EO-hypotheek aanbieden. Hypotheekverstrekkers maken het proces om zelf een hypotheek af te sluiten steeds makkelijker. Bijvoorbeeld door het geven van een digitaal consult vanuit huis via een geautomatiseerd chatprogramma. Of een adviesgesprek via een videoverbinding waarbij een consument zelf plaats en tijd kan kiezen. Consumenten kunnen zo zelf hun hypotheek online aanvragen. De prijzen variëren tussen de 300 en 800 euro wat goedkoper is dan hypotheekadvies.

Bedreiging 3: Standaard hypotheekadvies verdwijnt

De derde bedreiging is dat de voorkeur van consumenten verschuift van onafhankelijk advies naar doe-het-zelf. Een voorbeeld hiervan is dat online reken- en adviestools het standaard hypotheekadvies overnemen. Een financieel adviseur, die hypotheekadvies online aanbiedt, kan taken efficiënter en goedkoper uitvoeren. Klanten krijgen hierdoor sneller advies en kunnen tegenwoordig zelf al een deel van het adviesgesprek voorbereiden, dossierstukken uploaden en voortgang hypotheekdossier volgen. Hierdoor verdwijnt een deel van de werkzaamheden van de hypotheekadviseur. De verwachting is dan ook dat er grote veranderingen gaan plaatsvinden; wat online kan, gebeurt online.

Adviseur van anno nu

Door snelle technologische ontwikkelingen word je als hypotheekadviseur geconfronteerd met een enorme uitdaging. Technologisch gedreven vernieuwing dendert immers maar door. Gelukkig verdwijnt de administratieve rompslomp en wordt het werk interessanter voor je. Ook kan verdere digitalisering van de hypotheekmarkt leiden tot nieuwe verdienmodellen. Belangrijk om als adviseur na te denken en je goed voor te bereiden op de toekomst. Verbreden van dienstverlening en manieren vinden om niet alleen in de transactiefase, maar ook in de beginfase en in de fase na het afsluiten van de hypotheek betrokken te zijn. Dit zorgt voor een persoonlijke en langdurige relatie met de klant. Je leest hier meer over in onze blog 4 groeikansen voor hypotheekadviseur.

Webinar voor hypotheekadviseurs

In het webinar 'Hoe je slim start met advies over zakelijk financieren' gaan we in op de mogelijkheden om je advisering uit te breiden naar de zakelijke financieringsmarkt. Overweeg je te starten op de zakelijke markt? Meld je dan hieronder aan. 

Whitepaper

Wil je meer informatie over ontwikkelingen in de hypotheekadviesbranche? In onze whitepaper lees je alles over trends, digitalisering en groeikansen. Ook is er een case van een kantoor dat met succes actief is op de zakelijke markt. Download onze whitepaper door op de button hieronder te klikken. 

CTA VOOR ONDER BLOG DOWNLOAD WHITEPAPER