Groeikansen hypotheekadvies-kantoor

4 groeikansen voor het hypotheekadvies-kantoor

Driekwart van de consumenten en 90% van de bedrijven in Nederland zijn klant van een onafhankelijk financieel adviesbedrijf. Het gaat goed met de Nederlandse hypotheekadviesbranche, maar bedreigingen liggen op de loer. Zorg voor een succesvolle toekomst voor jouw advieskantoor met de volgende 4 groeikansen. 

Groeikans 1: Persoonlijke aandacht in tijden van robotisering

Wat mensen altijd nodig hebben, is vertrouwen en persoonlijke aandacht. Daarom is Robo-advies gelukkig geen één op één vervanger voor jou als adviseur. Een klant wil je in de ogen kunnen kijken en ruggespraak kunnen houden. Een gevoel hebben dat je bij iemand terecht kunt en vragen kunt stellen; persoonlijk bespreken van wat digitaal berekend is. Er zal altijd een markt voor persoonlijk en objectief advies blijven bestaan. Het hebben van een volledig klantbeeld blijft hiervoor belangrijk. Inzet van brondata, van overheid en banken, en Robo-advies is van belang. Zet ook robots in om informatie te verstrekken in het proces. Actief relatiemanagement wordt nog belangrijker voor de toekomstige inkomsten voor jou als hypotheekadviseur. Ontzorgen vanuit een persoonlijke benadering is de basis.

Groeikans 2: Uitbreiding advisering op woningmarkt

Recente ontwikkelingen zoals toename van over- en bijsluitingen en een stijging van gemiddeld bedrag bij hypotheken bieden mogelijkheden voor omzetgroei. Er is een groeiende bewustwording van en interesse bij consumenten in het verduurzamen van hun woning. De consument is echter onvoldoende bekend met de financiële mogelijkheden. Jij als hypotheekadviseur kan hier ontzorgen. Steeds meer adviseurs hebben ook de woningverhuurmarkt in het vizier. We zien dat er recent veel meer aanbieders van buy-to-let hypotheken op de markt zijn gekomen. In 2020 is er een record aan woningen gekocht door beleggers. In de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag werd 34% verkocht aan beleggers.

Groeikans 3: Verbreding van advisering naar verzekeringen

60% van de consumenten die een hypotheek sluiten via het intermediaire kanaal kiezen ook voor de hypotheekadviseur om de verzekeringsportefeuille onder de loep te nemen (bron IPSOS). Echter, 40% sluit elders verzekeringen af terwijl ze wel aan tafel zitten. Het ontzorgen van klanten op het gebied van verzekeringen ligt dan ook voor de hand voor de hypotheekadviseur. Op het terrein van schadeverzekeringen zorgt het voor een doorlopende inkomstenstroom door het ontvangen van provisies van verzekeraars of uit de met klanten gesloten service-abonnementen. Ook zijn er nog steeds grote groepen onvoldoende op de hoogte van eigen pensioen en wat ze nodig hebben na pensioen. Consumenten moeten meer zelf regelen en hebben een eigen verantwoordelijkheid hierin. De financiële huishouding van een consument wordt steeds complexer. Vraag naar advies neemt toe, als hypotheekadviseur kan je hierop inspelen.

Groeikans 4: Groei op de zakelijke financieringsmarkt

Bij een bedrijfsfinanciering ligt het wat ingewikkelder om, zonder begeleiding, een financiering aan te trekken ten opzichte van de consumentenmarkt. Het draait hier immers ook om het interpreteren van en betekenis geven aan jaarcijfers, online is dat lastiger te doen. Er is een veelheid aan financiers. Dat maakt het voor een mkb-ondernemer lastig te weten bij wie je waarvoor moet zijn. Gebrekkige kwaliteit van de aangeleverde informatie door een ondernemer is één van de oorzaken voor het afwijzen van een financieringsaanvraag door een financier. Wat een financier zoal, voor een geslaagde kredietaanvraag, nodig heeft lees je in dit blog. Bij traditionele financiers in het mkb staat het adviesmodel onder druk: minder relatiemanagers, meer zelf doen door een ondernemer. Het intermediair wordt mede daarom belangrijker bij begeleiding van een aanvraag voor een financiering. De adviesmarkt voor mkb-financieringen is groot en biedt enorme kansen voor jou als hypotheekadviseur. Verbreding op dit adviesgebied kan ook door actief samen te gaan werken met interne- en externe deskundigen op het gebied van vastgoed- en bedrijfsfinanciering. Lees ook onze blog Kansen voor hypotheekadviseur op zakelijke financieringsmarkt. Financiers vinden het belangrijk dat een ondernemer goed wordt begeleid en werken in toenemende mate samen met het intermediair.

Wil je meer informatie over ontwikkelingen in de hypotheekadviesbranche? In onze whitepaper lees je alles over trends, digitalisering en groeikansen. Ook is er een case van een kantoor dat met succes actief is op de zakelijke markt. Download onze whitepaper door op de button hieronder te klikken.

CTA VOOR ONDER BLOG DOWNLOAD WHITEPAPER