5 manieren voor een adviseur om uit te breiden naar vastgoedfinanciering

Als hypotheekadviseur krijg je wellicht steeds vaker van je klanten vragen over mogelijkheden om zakelijk en belegd vastgoed te financieren. Er is meer behoefte aan advies en begeleiding. In dit blog informatie over hoe je het zo kan organiseren dat je jouw klanten ook op het gebied van vastgoedfinanciering advies kan geven.

Optie 1: Bouw een eigen netwerk met vastgoedfinanciers op

Je kunt ervoor kiezen om je dienstverlening op het gebied van vastgoedfinanciering vanaf een basis op te bouwen. Dit betekent dat je zelf met financiers contact opneemt om zo een netwerk op te bouwen. Op de vastgoedfinancieringsmarkt is er een groeiend aantal partijen met een eigen specialisatie waar een ontwikkelaar, belegger of ondernemer kan aankloppen. Ga met een selectie van de vastgoedfinanciers in gesprek en breng in kaart welke specifieke informatie zij bij een aanvraag van je nodig hebben. Onderzoek voor welke specifieke financieringsvormen zij in de markt zijn. Kijk ook naar de non-bank lending aanbieders, banken zijn namelijk terughoudend bij de financiering van commercieel vastgoed. Volg opleidingen op het gebied van vastgoedfinanciering en haal zo de benodigde kennis in huis. Of trek adviseurs aan met actuele kennis van financieren van vastgoed. Leg alle kennis, bijvoorbeeld acceptatiecriteria, over financiers goed vast. Om jouw klanten een passend advies te kunnen geven is het noodzakelijk dat jouw netwerk van financiers een behoorlijk omvang heeft. De zakelijke financieringsmarkt verandert snel. Het actueel houden van de kennis over de markt en het juiste netwerk van financiers is tijdrovend en kostbaar.

Optie 2: Inzet van platform vastgoedfinanciering

Je kunt ook gebruikmaken van een van de online platformen voor vastgoedfinanciering waar vraag en aanbod bij elkaar komt. Fyndoo, Capsearch en Loanstreet zijn de bekendste platformen. Deze platformen werken samen met een diversiteit aan vastgoedfinanciers waarbij meerdere financieringsvormen mogelijk zijn. Deze platformen matchen met behulp van slimme technologie de aanvraag met financiers. Je hoeft dus niet zelf op de hoogte te zijn van de verschillende acceptatiecriteria van financiers. Het proces van aanvragen is meestal eenvoudig. Documenten kun je bijvoorbeeld automatisch uploaden. Je maakt zelf de aanvraag, enige kennis over financiering van vastgoed is daarom noodzakelijk. De kosten om gebruik te maken van de platformen zijn beperkt, bovendien houd je je ondernemersvrijheid. Lees ook onze blog 3 tools voor hypotheekadviseurs om mkb-financiering aan te vragen over de kernmerken van de platformen.

Optie 3: Samenwerking met een serviceprovider

Als je af en toe een aanvraag voor vastgoedfinanciering begeleidt, dan is de inzet van een serviceprovider te overwegen. Je maak zo gebruik van de kennis, netwerk en diensten van een serviceprovider. Je hoeft hierdoor niet zelf de kennis en het netwerk van financiers op te bouwen. Een serviceprovider is de vertegenwoordiger van de hypotheekadviseur naar geldverstrekkers. Een provider bemiddelt vaak in een beperkte selectie van financieringsvormen voor zakelijk en belegd vastgoed en werkkapitaal. Zo is non-bank lending meestal niet mogelijk. Er zijn nauwelijks serviceproviders die zelf ontzorgen op het gebied van complexe bedrijfsfinanciering. Serviceprovider IBN Nederland beschikt over een behoorlijk uitgebreid netwerk van vastgoedfinanciers. Een hypotheekadviseur houdt meestal zelf het contact met de klant en de serviceprovider legt de contacten met de vastgoedfinanciers. Op basis van ervaring beoordelen serviceproviders welke geldverstrekkers passen bij een financiering. De extra schakel naar geldverstrekkers kan voor versnelling maar ook voor ruis op de lijn zorgen.

Optie 4: Sluit je aan bij een franchiseorganisatie

Een derde mogelijkheid is om aan te sluiten bij een franchiseorganisatie die zich richt op vastgoedfinanciering. De grotere franchiseorganisaties op het gebied van vastgoedfinanciering richten zich veelal op de combinatie van vastgoedfinanciering en bedrijfsfinanciering. Als vergoeding betaal je meestal een eenmalige financiële bijdrage bij de start van de samenwerking. Hierna betaal je een doorlopend bedrag, vaak een percentage van jouw omzet. Een franchisegever voorziet je in training, begeleiding en ondersteuning op het gebied van marketing en management. Beleggingspanden-financiering.nl is een van de grotere franchisegevers op het gebied van vastgoedfinanciering. Zij werken samen met een veelheid van geldverstrekkers. Een aantal franchiseorganisaties biedt aangesloten franchisenemers ook een toegang tot één van deze platformen. Om als franchisenemer aan de slag te gaan is enige kennis op het gebied van vastgoed en bedrijfsfinanciering noodzakelijk. Overweeg hierbij goed of de franchisevergoedingen wel in verhouding staan tot de mogelijke opbrengsten.

Optie 5: Samenwerking met financieringsspecialisten

Voor dienstverlening op het gebied van vastgoedfinancieringen kan een hypotheekadviseur ook samenwerken met een financieringsspecialist op het gebied van vastgoed. Hierbij is het van belang om ook goede afspraken te maken over wie contact heeft met jouw klant en de vergoedingen. Door inzet van specialisten is de kans groot dat je echt maatwerk kan leveren aan je klant.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om je advisering uit te breiden naar de zakelijke markt? In het webinar ‘’Tips om slim te starten met zakelijk financieringsadvies’’ op 18 mei 2022 geven we handvatten om een slimme start te kunnen maken op deze markt. Schrijf je in voor het webinar door op de button hieronder te klikken.

Webinar hypotheekadviseur