Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

De kansen van keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB voor een financieringsspecialist

Het geven van een advies over zakelijke financieringen staat momenteel vrij voor eenieder die denkt daarvoor de kennis in huis te hebben. De zakelijke financieringsmarkt is in tegenstelling tot de consumentenmarkt niet gereguleerd. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) ziet namelijk toe op het reilen en zeilen in de consumentenmarkt, maar is door de wetgever niet aangewezen om dit voor de zakelijke markt te doen. Dit heeft een wildgroei aan adviseurs en financiers tot gevolg, waarbij er geen spelregels vastgelegd zijn waaraan partijen zich moeten houden. Om tóch een onderscheid te kunnen maken in de kwaliteit van de financiële dienstverlening, is er een keurmerk ingevoerd. In deze blog lees je wat dit keurmerk inhoudt en wat de voordelen zijn. 

Wat is het keurmerk?

Er zijn twee keurmerken opgezet door Stichting MKB Financiering om een bijdrage te leveren aan de verdere professionalisering van de mkb-financieringsmarkt:  

  1. Erkend MKB Financier
  2. Erkend Financieringsadvies MKB 

In deze blog bespreken we alleen het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB. Het keurmerk Erkend MKB Financier is opgezet om onderscheid te maken tussen financiers, omdat de afgelopen jaren het aantal (non-bancaire) financiers zichtbaar is toegenomen. Om ondernemers te helpen in hun keuze met welke financier zaken te doen, kunnen ze kijken wie er een keurmerk heeft en wie niet. De financiers die het keurmerk toegekend hebben gekregen houden zich aan een bepaalde gedragscode: de Gedragscode Erkend MKB Financier.  

Eisen van het keurmerk Erkend financieringsadvies MKB

Het gewenste profiel van een erkend financieel adviseur is dat deze persoon voldoende kennis en ervaring heeft van zakelijk financieren. De adviseur is bekend met het financieringsaanbod en de verschillende criteria van financiers. Daarnaast staat de klant centraal en wordt de klant integer behandeld. Als je als adviseur je hierin herkent kan je opgaan voor het examen om het keurmerk te verkrijgen. Er wordt een theorie en praktijkexamen afgelegd om de kennis en vaardigheden van jou als adviseur te toetsen. Bij het theorie-examen wordt er een schriftelijke toets afgenomen met inhoudelijke vragen over financieren, de markt en integriteit. Het praktijkexamen bestaat uit het aanleveren van twee referenties, twee kredietaanvragen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Hierna volgt er een eindgesprek.  
Download de whitepaper voor financieringsspecialisten

Overwegingen keurmerk

Het keurmerk is recent in het leven geroepen en is nog volop in ontwikkeling. De toekomst zal uitwijzen of het keurmerk door de markt wordt omarmt en of het bestaansrecht heeft. De eerste adviseurs hebben het keurmerk al gekregen. Om te bepalen of het keurmerk wat voor jou is hebben we een aantal overwegingen op een rijtje gezet: 

  • In de markt voor mkb-financiering zijn er duizenden adviseurs actief. Een keurmerk bied je de mogelijkheid om je als adviseur te onderscheiden van de rest. Het keurmerk staat voor onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en deskundigheid. Hiermee geeft het keurmerk je een positieve uitstraling naar ondernemers en financiers. Je kan het keurmerk bijvoorbeeld op je website en op LinkedIn plaatsen, waardoor je herkenbaar bent voor ondernemers die op zoek zijn naar kwalitatief goede en betrouwbare dienstverlener. Ook financiers herkennen het keurmerk en weten waar het voor staat.  
  • Om het keurmerk te behouden moet je als adviseur 12 PE-punten per jaar behalen. Dit zorgt ervoor dat je jaarlijks actief moet blijven om je kennisniveau op peil te houden. 
  • Verder hoor je als organisatie een klachtenregeling te hebben en een beroepsaansprakelijkheid. Ook hoor je bij elke opdracht een dienstverleningsdocument te maken waarin de dienstverlening helder is beschreven; dat je onafhankelijk optreedt in het belang van de klant en transparant bent over de kosten en vergoedingen.  

Aan de slag om het keurmerk te verkrijgen

We hopen je meer inzicht te hebben gegeven in het keurmerk. In het geval je eerst nog wat kennis wil opdoen voordat je deelneemt aan het centrale examen is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor de examentraining Erkend Financieringsadvies MKB. Capsearch zorgt samen met Stichting MKB Financiering ervoor dat je zo goed mogelijk bent voorbereid voor het examen. Ben je een startende adviseur en wil je je verder verdiepen in het vak dan kan je een FOI-opleiding volgen. Ben je benieuwd wat Capsearch voor jouw bedrijf kan betekenen? Plan dan een demo in met een van onze financieringsspecialisten.

Webinar

Onze slimme adviessoftware maakt het je gemakkelijker. Met een eenvoudig en efficiënt aanvraagproces, scherpe voorwaarden en een netwerk met meer dan 50 financiers. Je ervaart bij dit webinar op 14 maart 2023 hoe je in een handomdraai één aanvraag naar meerdere financiers stuurt. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen bij het efficiënt aanvragen van een financiering? Meld je dan hier aan.

Delen

Download de toolkit voor de financieringsspecialist