Blogs en nieuws

Offerte aanvragen woninghypotheek en zakelijk krediet: 4 verschillen

Geschreven door Max Henny | 13 juni 2023

Als hypotheekadviseur overweeg je mogelijk je dienstverlening uit te breiden naar de zakelijke financieringsmarkt. Houd rekening met een aantal verschillen tussen het aanvragen van een offerte voor een woninghypotheek en voor een zakelijk krediet.

Verschil 1: Adviessoftware zakelijke markt relatief nieuw

Een groot deel van de offertes voor woninghypotheken wordt tegenwoordig online aangevraagd. Bijna alle adviessoftwarepakketten zijn aangesloten op het netwerk van HDN. Aangesloten hypotheekadviseurs kunnen nieuwe leningen direct online kunnen aanvragen bij verschillende geldverstrekkers. In tegenstelling tot de zakelijke markt bestaat er voor de particuliere markt al geruime tijd adviessoftware. Het maken en versturen van aanvragen voor vastgoed- of bedrijfsfinancieringen gaat echter ook steeds vaker online via adviessoftware. Een hypotheekadviseur heeft veelal geen ervaring in het interpreteren van en betekenis geven aan financiële bedrijfsgegevens. En juist die ervaring is van groot belang om te kunnen werken met zakelijke adviessoftware. Capsearch heeft de kennis en ervaren specialisten in huis om adviseurs in deze situaties verder te helpen. De specialisten van advisory services zoeken naar de juiste match met een of meerdere financiers.  

Verschil 2: Voor de zakelijke markt geen aanstelling nodig

Om voor je particuliere klanten offertes op te vragen, heb je als adviseur aanstellingen nodig bij hypotheekverstrekkers. Om een aanstelling te krijgen moet je verschillende documenten overleggen. Bijvoorbeeld een Wft-vergunning. Heb je nog geen aanstelling? Dan kun je een aanvraag voor een hypotheekofferte ook doen via een serviceprovider. In de zakelijke financieringsmarkt is een aanstelling bij een financier meestal niet nodig. Een contactennetwerk met financiers opbouwen kan dus snel en gemakkelijk.

Verschil 2: Combineren van verschillende financieringsvormen 

Het financieren van een woning voor een particulier is een gebeurtenis die niet zo vaak voorkomt en er is meestal maar één financier betrokken. Bij een zakelijke financiering is dat anders. Ondernemers zijn altijd bezig met groei en of verbetering van hun bedrijf. Het is noodzakelijk regelmatig investeringen te doen of lopende financieringen aan te passen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Elke onderneming is uniek en heeft daarom specifieke wensen voor een financiering. Afhankelijk van de aard van de investering, de beschikbare liquiditeiten en de balansratio’s adviseer je een financieringsstructuur die het beste bij een onderneming past. We zien steeds vaker dat er een passende oplossing mogelijk is door het combineren van verschillende zakelijke financieringsvormen. Dit laatste wordt stapelfinanciering genoemd. Meestal vormt een bancaire financiering de basis en wordt dit aangevuld met bijvoorbeeld een factoring- of lease-oplossing. Het kan echter lastig zijn om het overzicht te behouden tussen de vele verschillende aanbieders en financieringsvormen. Als adviseur is het mogelijk om offertes van meerdere partijen te ontvangen, je moet echter voor elke financier een apart proces doorlopen. Om dit te vereenvoudigen, heb je met advisory services van Capsearch toegang hebben tot een breed netwerk van financiers. Hierdoor hoef je niet met elke financier apart contact te onderhouden en kun je snel en gemakkelijk een passende financieringsoplossing vinden voor jouw klant. 

Verschil 3: Wat financiers aan informatie nodig hebben 

Een bank, verzekeraar of andere geldverstrekker houdt bij bepaling van de maximale woninghypotheek rekening met het inkomen, de marktwaarde van de woning, financiële verplichtingen en rente. De inkomenssituatie is hierbij van groot belang, evenals eventuele leningen die al zijn afgesloten. Bij bedrijfsfinanciering of commercieel vastgoed is vaak andere of aanvullende informatie nodig:   

  • Bij financiering van verhuurd vastgoed is het juist van belang dat de huurinkomsten voldoende zijn om aan de financieringsverplichtingen en exploitatiekosten te voldoen.  
  • Bij onroerend goed dat een onderneming in bezit heeft of gaat aanschaffen voor de eigen exploitatie wil een financier informatie over de eigen exploitatie. Deze moet zorgen voor voldoende cashflow om de rente, aflossing en onderhoudskosten te voldoen. Ook de waardering van het aan te schaffen pand is van belang.   
  • Als het alleen gaat om financiering van activa zoals debiteuren of een machine, willen financiers met name informatie over de activa ontvangen. Andere financiers willen echter een beeld krijgen van het bedrijf en inzage hebben in de financiële prestaties van het bedrijf.  

De informatiebehoefte van financiers bij een bedrijfsfinanciering is afhankelijk van het investeringsdoel en het type financier. Meer informatie over wat financiers zoal nodig hebben voor een geslaagde zakelijke aanvraag, is te vinden in onze blog 'Waarom wil een financier dat weten?' 

Verschil 4: Verschillende soorten type tarieven 

Een zakelijke financier berekent meestal een afsluitprovisie. Bij een woningfinanciering is er echter sprake van advieskosten die de betrokken adviseur in rekening brengt. Bij zakelijke financieringen zijn er uiteenlopende provisies en tarieven. Een paar voorbeelden:  

  • Factoring per factuur. Als je als ondernemer uitstaande facturen wilt financieren dan hanteren factormaatschappijen een factorfee per gefinancierde factuur (2 - 6% fee over het factuurbedrag).  
  • Er zijn factormaatschappijen die een debiteurenportefeuille financieren. Financiers hanteren dan een percentage over de overgedragen omzet (totale factuurbedragen) ook wel factorloon genoemd. Daarnaast brengen ze rente in rekening.
  • Bij bereidstellingsprovisie betaal je bijvoorbeeld een percentage over het niet opgenomen gedeelte van een rekening courant krediet. Bij kredietprovisie betaal je een percentage over de gehele kredietlimiet. 

Door de samenwerking Capsearch heeft met financiers profiteren adviseurs van kortingen op de afsluitprovisies. 

Webinar voor financieel adviseurs

Overweeg je te starten op de zakelijke markt? Meld je dan aan voor een van onze webinars voor financieel adviseurs. Als je een webinar bijwoont maak je meteen kennis met Capsearch. Bekijk het webinaroverzicht en meld je direct aan: 


Aan de slag?

Wil je meer weten over de manier waarop advisory services jou kan helpen bij het aanvragen van een zakelijke financiering voor vastgoed- of bedrijfsfinanciering? Neem contact met ons op voor meer informatie.