Welke opties zijn er voor een accountant om ondernemers een financieringsadvies te kunnen geven?

Welke opties zijn er voor een accountant om ondernemers een financieringsadvies te kunnen geven?

Jaarlijks heeft ruim 20% van de ondernemers behoefte aan een externe financiering (Financieringsmonitor, 2020). Dus bij een groot deel van je zakelijke klanten bestaat elk jaar behoefte aan een advies over hoe zij een financiering het beste kunnen regelen. In deze blog bespreken we drie opties hoe je als accountant je klant kunt helpen met financieringsadvies.

Optie 1. Haal kennis in huis

Als je zelf kennis over zakelijk financieren in huis hebt, kan je je onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Je biedt zo een bredere dienstverlening aan voor je klant en zorgt ervoor dat je je rol als vertrouwenspersoon en gesprekspartner vergroot. Maar hoe kom je aan deze kennis als je nog niet veel ervaring hierin hebt? Tegenwoordig zijn hier goede opleidingen voor zoals bij Financieel Opleidingsinstituut of NIBE en Capsearch. Uitgangspunt van deze opleidingen is dat je in staat bent financiële rapportages te lezen. Wil je je verder onderscheiden dan kan je opgaan voor het keurmerk van Stichting MKB Financiering. Ook zijn er zakelijke platformen voor financieringen waar je kredietaanvragen van je klanten kan indienen. Voordeel hiervan is dat je zelf geen netwerk van financiers hoeft op te bouwen. De platformen bieden je al toegang tot een netwerk. Voorbeelden van platformen zijn Fyndoo, Loanstreet en Capsearch.

Optie 2. Samenwerken met financieringsspecialist

Als je klanten wel wilt helpen bij financieringsvraagstukken maar het ontbreekt je aan tijd om je er zelf in te verdiepen dan kan je een samenwerking aangaan met een financieringsspecialist. Deze specialisten beschikken over een groot netwerk met financiers. Zij kunnen snel inschatten wat haalbaar is bij een gevraagde financiering. De specialisten zijn vaak oud-medewerkers van lokale banken die een eigen adviespraktijk zijn gestart. Zijn beschikken veelal over een sterk lokaal netwerk. Meestal zijn het eenmanszaken, samenwerkingen van adviseurs of Corporate Finance-partijen. Jij beschikt over een klantenbestand met een potentieel aan advies-uren voor zo’n specialist. Dat maakt het voor hem interessant om met jou samen te werken. Ga eens een gesprek met zo’n partij aan en kijk waar de mogelijkheden liggen. Je kan eenvoudig starten en gezamenlijk optrekken bij een vraagstuk van een klant. Andere mogelijkheid is het opzetten van een Corporate Finance BV waar ook de specialist in participeert.

Vraag een demo voor accountants aan

Optie 3. Via een serviceprovider

De derde optie is om een serviceprovider in te schakelen. Voorbeelden van dit soort partijen zijn Fiscount, Auxilium Adviesgroep, Novak en Extendum. Al deze partijen bieden hun leden een ondersteuning op het gebied van mkb-financiering. Fiscount en Auxilium hebben eigen financieringsspecialisten waar je mee kan samenwerken. Dit varieert van het totaal uitbesteden tot enkel ondersteuning waar nodig. Extendum heeft een Corporate Finance-afdeling en Novak heeft een financieringsdesk. Drie van de genoemde partijen maken gebruik van de adviessoftware van Capsearch. Zij kunnen zo direct een financiering bij meerdere financiers aan te vragen. Met de software kan je ook samenwerken met de adviseurs bij de serviceproviders bij het maken van een aanvraag. Je blijft dus te allen tijde betrokken bij het vraagstuk van je klant en behoudt de regie.
Dienstverlening verbreden op zakelijk financieringsmarkt? 
Capsearch heeft kennis en een groot netwerk in de zakelijke financieringsmarkt. In onze blog “Efficiënt zakelijk krediet aanvragen met adviessoftware van Capsearch” beschrijven we de voordelen van het gebruik met onze software. Wil je meer te weten komen over de oplossingen van Capsearch voor jou als accountant? Plan dan een online demo in om meer te weten te komen over onze tooling.

Webinar voor accountants

Je ervaart bij dit webinar hoe je in een handomdraai één aanvraag naar meerdere financiers stuurt. Help je als accountant ondernemers bij het aanvragen van een financiering? Of overweeg je dat te gaan doen? Meld je dan aan voor het webinar Het nieuwe financieren voor accountants. In ongeveer 60 minuten vertellen we je hoe wij jou kunnen helpen bij het efficiënt aanvragen van een financiering. Schrijf je hier in voor dit webinar op 7 februari 2023.

Download onze klantcase 

Met een dienstverlening op het gebied van advisering over bedrijfsfinanciering kan een advieskantoor zich onderscheiden. Adviseurs corporate finance bij Hoek en Blok vertellen waarom het voor accountants belangrijk is om ook advies over bedrijfsfinanciering te geven. Lees het in deze klantcase.

Vraag een klantcase voor accountants aan