Waarom verbreden naar financieringsadvies eenvoudig en niet tijdrovend is voor een mkb-accountant.

Waarom verbreden naar financieringsadvies eenvoudig en niet tijdrovend is voor een mkb-accountant

In je rol als mkb-accountant ben je de vertrouwenspersoon bij uitstek om informatie aan te leveren voor een aanvraag van een zakelijke financiering voor een ondernemer. In deze blog vertellen we waarom de verbreding naar financieringsadvies eenvoudig is voor je accountantskantoor.

Accountant beschikt over veel informatie

Als mkb-accountant ben je, voor een ondernemer, een voor de hand liggende keuze voor advies over bedrijfsfinanciering. Je beschikt immers al over veel informatie die financiers willen ontvangen bij een aanvraag. Als accountant kan jij ervoor zorgen dat financiers goede en complete informatie ontvangen. Financiers vinden het overigens ook belangrijk dat een ondernemer goed wordt begeleid en werken dus graag samen met een accountant.

Stap naar financieringsadvies laagdrempelig voor accountant

Een financier, die een verzoek tot financiering ontvangt, wil weten wat de activiteiten van het bedrijf zijn. Wat is bijvoorbeeld het verdienmodel en is deze toekomstbestendig? Of hoe staat het met de conjunctuur- of seizoens- en trendgevoeligheid van de activiteiten? Voor de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten is een goed management van groot belang. Je spreekt een ondernemer regelmatig dus daar kun je ook informatie over geven. Het investeringsplan en de bijbehorende prognose is ook een vast onderdeel van een financieringsaanvraag. Het geeft een overzicht van de investeringskosten, de bijbehorende financieringsbehoefte en de haalbaarheid. Als je aan tafel zit met een ondernemer, om de jaarcijfers te bespreken, dan is dat ook een goed moment om investeringsplannen te bespreken en de wijze waarop het gefinancierd wordt. Praktisch alle financiers willen de historische jaarcijfers over 2 jaar zien. Ook weer informatie waar je al over beschikt. En omdat je als accountant al over deze data beschikt, maakt dat de stap om te verbreden naar financieringsadvies zeer laagdrempelig.

Snel en eenvoudig de juiste financier selecteren

Als alle informatie verzameld is, komt de vraag op bij welke financier je het beste terecht kunt voor je klant. Hiervoor kun je samenwerken met externe deskundigen of je maakt gebruik van adviessoftware. Voor jou als accountant is je onafhankelijkheid belangrijk. Software voor financieringsadvies zorgt dat je onafhankelijk financieringsadvies kunt geven. Software voor financieringsadvies, zoals Capsearch, helpt je bij het samenstellen van de aanvraag voor financiering maar ook bij het vinden van en onderhouden van contacten met financiers. Online platformen zoals Capsearch werken met een veelheid aan mkb-financiers. De platformen matchen met behulp van slimme technologie een aanvraag met deze mkb-financiers. Je hoeft dus niet zelf op de hoogte te zijn van de verschillende acceptatiecriteria van alle financiers. Met adviessoftware doorloop je als mkb-accountant een eenvoudig proces. Van het vastleggen van financiële gegevens, het structureren van een financiering tot aan het versturen van de aanvraag naar de juiste financiers. Dit betekent dat je als adviseur snel een overzicht hebt van welke financiers er allemaal matchen met een aanvraag. Documenten kun je automatisch uploaden.

Vraag een whitepaper voor accountants aan.

SBR-kredietrapportage bespaart je tijd

Belangrijk onderdeel van een aanvraag voor financiering is informatie over het financiële deel, waar je al grotendeels over beschikt. Met adviessoftware van Capsearch kun je historische cijfers eenvoudig uploaden met een SBR-file. Zo’n bestand wordt ook wel de banken- of kredietrapportage genoemd. De meeste accountantspakketten zoals Caseware, MLE, Pro management en Visionplanner leveren je een SBR-rapportage. Het maken van een financieringsaanvraag kost je zo minder tijd.

Als accountant startklaar voor financieringsadvies

Als accountant heb je al veel informatie in huis om ondernemers te adviseren over bedrijfsfinanciering. Je bent dus voor ondernemers een voor de hand liggende adviseur. Een doortimmerde onderbouwing van de aanvraag is van groot belang. Adviessoftware helpt je om een aanvraag samen te stellen en passende financiers te vinden. Als je denkt dat je nog wat extra kennis over financieren kan gebruiken zijn er diverse opleidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld bij FOI of Stichting MKB Financiering. Bekijk hier de opleidingsmogelijkheden bij Capsearch.

Webinar voor accountants

Je ervaart bij dit webinar hoe je in een handomdraai één aanvraag naar meerdere financiers stuurt. Help je als accountant ondernemers bij het aanvragen van een financiering? Of overweeg je dat te gaan doen? Meld je dan aan voor het webinar Het nieuwe financieren voor accountants. In ongeveer 60 minuten vertellen we je hoe wij jou kunnen helpen bij het efficiënt aanvragen van een financiering. Schrijf je hier in voor dit webinar op 7 februari 2023.

Download onze klantcase 

Met een dienstverlening op het gebied van advisering over bedrijfsfinanciering kan een advieskantoor zich onderscheiden. Adviseurs corporate finance bij Hoek en Blok vertellen waarom het voor accountants belangrijk is om ook advies over bedrijfsfinanciering te geven. Lees het in deze klantcase.

Vraag een klantcase voor accountants aan